Find My Doctor

Check to see if your provider is available through UH Personal Health Record.

Find your doctor now.
How to find your doctor.

Login to My Personal Health Record

Look at your medical charts, view test results and x-rays, request prescription refills, and much more with UH Personal Health Record.

Log in now.
How to Sign Up.

Better Living Health Articles

Archive

Syndication


Quiz: Best Calorie Scorchers

Posted 5/16/2014 by UHBlog

Quiz: Best Calorie Scorchers

Working out shouldn’t feel like work. There are plenty of physical activities to choose from, so pick the ones you most enjoy, and soon you’ll be breaking a sweat with a smile instead of a grimace.

You may be surprised at how many calories you can burn in everyday activities or leisure games. Take our quiz and test your instincts – which activities burn the most calories in 30 minutes?*

1. Billiards or bowling?

Answer:
Bowling! Rolling strikes (or even turkeys) burns 112 calories, while shooting pool burns 93 calories.

2. Yoga or weightlifting?

Answer:
Yoga! Hatha yoga burns 149 calories. A weightlifting session burns 112 calories.

3. Raking leaves or mowing the lawn?

Answer:
Mowing! Pushing a mower burns 167 calories, while raking burns 149 calories.

4. Waltzing or square dancing?

Answer:
Square dancing! This western American dance burns 205 calories, while the gliding ballroom waltz burns 112 calories.

5. Golf or softball?

Answer:
Trick question – it depends on whether or not you golf with a cart! Hitting the links and carrying your clubs burns 205 calories – more than a game of softball, which burns 186 calories. But golfing with a cart burns fewer calories than softball – 130.

6. Downhill skiing or cross-country skiing?

Answer:
Cross-country! Nordic skiing burns 298 calories, while downhill skiing burns 223 calories.

7. Tennis or basketball?

Answer:
Basketball! Shooting hoops burns 298 calories. A tennis match burns 260 calories.

8. Crawl stroke or treading water?

Answer:
Crawl! Freestyle swimming burns 409 calories, while treading water burns 372 calories.

*Source: Harvard Health Publications All figures are based on a person weighing 155 pounds.

Posted in

"Better Living" Health & Wellness

Do you know which foods aren't as healthy as you think? Ever wonder what to look for in a running shoe? Do you know the warning signs of stroke? The answer to these questions and many others are contained in our monthly "Better Living" e-newsletters. For a FREE subscription, visit our Sign Up page.

Sign Up Now